01
Nivells del lideratge, actituds i comportaments individuals, professionals i organitzacionals basats en valors
Xavier Gómez-Batiste,
Director de la Càtedra de Cures Pal·liatives
de la UVic-UCC
Catedràtic de la Facultat de Medicina
de la UVIC-UCC
En funció dels components, nivells i etapes, podem distingir tres tipus de lideratge en valors: el personal, el professional i trajectòria, i finalment, el dels equips i organitzacions, tots ells aplicables a la pràctica del lideratge.
Valors en el lideratge personal
En el nivell personal, els aspectes fundacionals del lideratge neixen en l’àmbit familiar, l’educació, les experiències socials i de context, i les creences. Es tracta de valors com l’humanisme, que es tradueixen en comportaments de respecte, solidaritat, ajuda, tolerància, escolta, empatia, honestedat, etc. Es poden conrear o construir en una mena “d’epigenètica” que resumeix les experiències que han influït i modificat la persona.
Evidentment, mai no és perfecte, ni necessàriament complet, però constitueix una base essencial per promoure comportaments d’excel·lència. Potser el comportament més paradigmàticament “excel·lent” seria la compassió, i en trobaríem d’altres de més “socials” o ”humanitaris” com la justícia, l’equitat o la solidaritat, relacionats tots amb l’humanisme i l’ajut als més vulnerables. El marc sociocultural és també rellevant, on valors com l’humanisme poden ser més o menys explícits.
Valors en el lideratge professional
En el nivell professional, els valors haurien de presidir/explicar les eleccions professionals, i encara amb més motiu, les dels professionals de l’àmbit de la salut i social. I no és perquè siguin persones “millors” sinó per les característiques de la seva missió i objectius en el lloc de treball, pels col·lectius als quals adrecen la seva intervenció, per l’impacte social de la seva feina.
És també evident que hi ha professions o especialitats més relacionades amb valors humanitaris. Per exemple, la infermeria es basa en valors humanistes i comportaments cuidadors; l’atenció familiar i comunitària, en els socials; igual que l’atenció residencial, encara més si s’adreça a l’atenció de persones grans vulnerables o bé l’atenció pal·liativa o l’atenció pal·liativa de persones o col·lectius de països en situació de vulnerabilitat.
Els comportaments en l’atenció i cura directa de persones vulnerables poden ser un test excel·lent del grau de la solidesa dels valors i de l’excel·lència en un professional. En els comportaments personals, cal fixar-se en la sintonia entre els valors expressats versus els practicats. Per exemple, amb la virtut de la congruència o coherència, ja que no sempre els valors expressats verbalment s’apliquen a la pràctica. Un altre perill és l’ús prepotent, predominant, sectari o poc respectuós amb qui no els expressi o practiqui.
Des del punt de vista professional, em sembla especialment interessant el concepte de trajectòria, o de la coherència dels valors i comportaments al llarg del temps, tot i tenint en compte òbviament que sempre es poden cometre errors i que sempre hi ha aspectes de millora. Els valors, la missió i els objectius de l’organització, juntament amb la gestió de persones i equips, també influeixen en el líder i la seva actuació, que, sovint, és observat i valorat pels seus comportaments.
Valors en el lideratge de les organitzacions
Pel que fa a les organitzacions, equips o serveis, és evident que els valors haurien d’inspirar la missió, la visió i els objectius corporatius i els comportaments de les persones que en formen part. És recomanable iniciar la construcció d’un equip o servei amb un consens intern explícit sobre els valors, com a principis que regiran les pràctiques o comportaments de l’organització i que han d’estar en consonància amb els propis. Per exemple, curar i cuidar, o qualitat i calidesa, son objectius compatibles en una organització oncològica com l’ICO, i que es poden convertir en “eslògans” definitoris de l’entitat. Una vegada més, aquests principis i valors han de ser no només explicitats, sinó també també practicats, seguint el criteri de congruència descrit abans., i s’haurien d’aplicar a totes les activitats de la organització. En els cas dels hospitals de cures pal·liatives, el principi rector és “You matter”, és a dir, vostè i les seves necessitats ens interessen i presideixen els nostres objectius.
Quan parlem dels aspectes evolutius o de trajectòria dels equips o organitzacions, cal recordar que, en totes les organitzacions, aquests lideratges, valors i comportaments fundacionals de la “fase endorfínica” poden ocultar interessos, valors i comportaments individuals. Són interessos, valors i comportaments que afloraran més endavant, en les etapes descrites com de “performing” o “norming”, quan calgui discutir sobre funcions, aplicar principis més realistes que els inicials o adaptar l’organització. També poden aparèixer quan no es pot donar resposta a algunes expectatives inicials, especialment aquelles que de manera fundacional i genèrica proposen valors molt humanistes o solidaris molt diferenciats (un servei de cures pal·liatives, una ONG de cooperació amb Àfrica),.
Com a conclusions, podem subratllar que cal incorporar valors com els de l’humanisme, el respecte o la solidaritat com a eix fonamental dels comportaments individuals, professionals i de les organitzacions per tal que presideixin els diferents objectius i activitats. Aplicats al lideratge, són també essencials. Els equips i les organitzacions han de construir-se des d’un consens explícit sobre els seus valors, un consens que ha de ser sòlid, congruent, i consistent en el temps.
Xavier Gómez-Batiste
Director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC
Catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC
02
"Liderar és crear realitats, és donar sentit al que fem"
Entrevista a Ester Garcia,
directora corporativa de Recursos Humans
de Sumcab
Sumcab Specialcable Group és un grup global que dissenya fabrica i subministra cables especials i sistemes energètics per robòtica, garantint la màxima qualitat i fiabilitat. Acompanya els seus clients des de la enginyeria del projecte fins a la seva execució. Fundada al 1998, amb seu central a les Franqueses del Vallès (Barcelona), opera en més de 50 països i compta amb centres productius propis arreu del món. És referent en la fabricació de cables d’alt valor afegit. Dona resposta a les necessitats de sectors industrials d’alta exigència com ara la indústria de l’automoció, els sistemes de producció automatitzada i el transport ferroviari, entre d’altres. També té una presència creixent en grans infraestructures energètiques, incloent-hi projectes d’energia eòlica, solar i termoelèctrica, on ofereix solucions dissenyades a mida per garantir rendiment, seguretat i durabilitat en entorns crítics.
Parlem de lideratge i valors amb la seva directora corporativa de Recursos Humans, Ester Garcia Quilón.
Parlem de Lideratge. Estem d’acord que és imprescindible però què és per a vosaltres liderar? Manar? Dirigir? Fer que els altres facin el que tu vols? Marcar fites i objectius? Com enteneu a Sumcab el lideratge?
Per a nosaltres liderar és crear realitats, és donar sentit al que estem fent, podríem dir que el lideratge és la capacitat d’influir sobre els altres perquè portin a terme visions, propòsits en els quals creiem. En altres paraules, facilitar que les coses passin. I com s’aconsegueix? Buscant la inspiració, parlant des de la visió i mostrant coherència entre el que diem i el que fem.
Liderar avui no va d’imposar sinó de construir plegats. El lideratge l’hem d’entendre com una conversa que es nodreix de l’equip. No es tracta de fer-ho perfecte sinó de fer-ho amb sentit, amb altres, obrir converses i liderar des del lloc que el món avui necessita. Creiem en el potencial de les persones, en el desig de gaudir mentre treballem, en el poder de la col·laboració, en el respecte, en la possibilitat d’aprendre de l’ error i creiem en la possibilitat de generar negoci sense haver de renunciar a res de l’anterior.
En definitiva, el lideratge és la decisió de donar, on la comunicació, l’empatia, la integritat i la capacitat de decisió són els elements claus. Quan les persones perceben que la orientació del seu líder és cap a elles i que el seu objectiu és ajudar-les a aconseguir coses, aleshores es crea un espai de confiança que permet arribar on es vulgui com a equip.
Cal formar-se per liderar? Se n’aprèn amb la pràctica? És una competència innata? En ocasions, cal desaprendre’n?
Si, la formació és clau i és necessari formar-se per liderar. Invertir en el desenvolupament de les persones és essencial en el món actual. A Sumcab la formació del líder comença per l’autoconeixement, el líder s’ha de conèixer molt bé a sí mateix per poder liderar amb excel·lència al seu equip. Ha d’entendre els seus pensaments, les seves emocions, les seves motivacions i també les seves àrees de millora. El primer pas és conèixer-se per després acceptar el que és bo i el que no ho és tant, ningú és perfecte. Només quan domines el teu món interior pots conquerir l’exterior. I per aprendre el primer requisit és la curiositat. Només una ment oberta i convençuda de no saber-ho tot pot rebre coneixement. Qüestionar-se un mateix sobre el que creu que sap i tenir una actitud d’aprenentatge al llarg de tota la vida és el requisit indispensable per aprendre.
A partir d’aquí el líder a Sumcab inicia el seu camí formatiu. Un líder no ha de tenir totes les respostes, ara bé ha de saber fer les preguntes correctes en el moment idoni. Definir i adaptar l’itinerari formatiu del líder és fonamental i ho treballem amb molta intensitat i sensibilitat perquè realment és la manera d’arribar d’una manera pragmàtica al desenvolupament de les persones. Formar-se per fer “preguntes poderoses” o per donar un feedback efectiu a un col·laborador/a, o per fer una escolta activa són alguns dels aspectes que més treballem.
I els valors? Quin paper tenen en el lideratge?
Els valors són la base de la identitat organitzativa i el principi fonamental de l’estratègia de Sumcab, són l’essència. Per aquest motiu són tan importants. Els nostres valors ens defineixen i els aterrem a comportaments sobre les nostres relacions amb els altres. Si els valors són el que mouen a les persones a actuar d’una determinada manera com podria un líder que no coneix els seus valors avançar amb coherència amb el seu equip? Difícilment podria fer que els altres es moguessin amb determinació. Els valors són fonamentals en el lideratge, quan un líder lidera en base als seus valors genera confiança, cohesiona i dona sentit al que es fa.
Algú pot pensar que posar el focus en els valors és més propi d’empreses de serveis a les persones més que no pas d’una companyia del sector industrial. Hi estàs d’acord?
Si, puc entendre que es pugui veure així, ara bé, no hi estic d’acord. Totes les companyies existeixen i són d’una manera o altra gràcies a les persones que en formen part. Sumcab és una companyia del sector industrial i és com és per les persones que han estat i que hi són, una companyia que manté molt vius els seus valors i el seu propòsit. Per a nosaltres, posar el focus en els valors vol dir tenir molt clar el que guia les decisions. Podríem dir que són l’ànima de la cultura corporativa i el motor que impulsa el negoci. Des de la mirada de persones, els nostres valors creen un entorn de treball coherent i ètic, i des de la mirada de negoci, els nostres valors són l’avantatge competitiu. Ens guien per prendre decisions sostenibles, innovar amb sentit i orientar-nos al màxim al servei al client.
Com s’alineen els valors corporatius i els individuals de cada persona? Els valors de l’empresa es comuniquen a les persones quan s’hi incorporen? Són un criteri de selecció de personal?
Sí, els valors els tenim presents des de l’inici de l’experiència de la persona a Sumcab. En el procés de selecció s’aprofundeix i s’identifiquen els valors de la persona, qui és i quines motivacions té. Els valors de la persona la defineixen i influeixen de forma directa en com farà servir les seves competències, com treballarà. Els nostres valors són la disrupció, el compromís i la proximitat. La disrupció per a nosaltres és trencar amb l’estàndard, anar més enllà per arribar als nostres clients i donar les solucions que necessiten. El compromís, nosaltres l’entenem com el sentiment que ens identifica amb el nostre projecte i la proximitat, com la capacitat d’estar al costat, d’entendre, de donar seguretat i confiança.
Comuniquem i transmetem els valors de Sumcab des de l’inici de l’experiència del col·laborador/a i és un molt bon moment perquè és l’inici de la relació i ens permet crear les bases i compartir. De fet, quan identifiques els teus propis valors amb els de les persones que gestiones pots comprendre realment el que motiva i orientar el lideratge per desenvolupar a l’equip.
Què us aporta treballar des dels valors a l’empresa? Com ho valoren els clients i els proveïdors?
Treballar des dels valors ens dona coherència, estabilitat i propòsit. Ens ajuda a construir una empresa que no només busca l’excel·lència tècnica sinó que també posa les persones al centre de tot el que fem. Gràcies a això, es prenen les decisions amb major claredat, actuem amb integritat i generem confiança a llarg termini, tant amb l’equip com amb els nostres clients i roveïdors. Per a nosaltres créixer no vol dir allunyar-nos de la nostra essència, Sumcab manté viu el seu esperit familiar, proper i compromès, fins i tot en un entorn global. Apostar pels valors crea un clima on les persones treballen motivades, la innovació sorgeix de manera natural i la col·laboració es converteix en un motor real de creixement.
Els nostres clients valoren molt aquesta forma de ser. Ens veuen com un soci que s’implica de veritat, que escolta, que entén les necessitats i que compleix els seus compromisos. Més que un proveïdor ens consideren un company de viatge. Els partners també reconeixen aquest enfocament. Saben que tractem les relacions amb seriositat i respecte i visió a llarg termini. I això genera un vincle sòlid basat en la confiança mútua. En definitiva, treballar des dels valors no només dona sentit al nostre dia a dia, sinó que també ens diferencia en un mercat cada vegada més exigent i ens posiciona com una empresa humana, fiable i propera.
En quins aspectes us ha ajudat la Càtedra de Lideratge en Valors a implantar el lideratge en valors a l’empresa?
La Càtedra de Lideratge en Valors ens ha ofert l’oportunitat de reflexionar sobre el nostre lideratge i observar els nostres aspectes claus. Ens ha fet aprendre de nosaltres mateixos, a qüestionar-nos, a aprofundir en el nostre coneixement com a organització. Aquest treball ha generat un marc d’intercanvi amb un llenguatge comú. Estem en procés de canvi i ens trobem en un món que canvia ràpidament on tenir les eines i recursos necessaris per treballar les competències i habilitats és clau.

"La formació del líder comença per l'autoconeixement"

"Quan un líder lidera en base als seus valors, genera confiança, cohesiona i dona sentit al que es fa"

"Treballar des dels valors ens dona coherència, estabilitat i propòsit"

03
Valentí Martínez recomana...
Valentí Martínez,
director acadèmic
de la Càtedra de Lideratge en Valors
de la UVic-UCC
04
Lid-VA!
El joc de la Càtedra de Lideratge en Valors
Una recomanació de:
CAE, formació i serveis socioculturals